EMOCIJU APZINĀŠANĀS UN EMOCIJU REGULĀCIJA

2023. gada 15. oktobris

EMOCIJU APZINĀŠANĀS UN EMOCIJU REGULĀCIJA

Kā sadraudzēties ar savām un citu emocijām? Ko nozīmē emociju regulācija?  

Savu emociju apzināšanās un emocionālā inteliģence mūsdienās ir ļoti aktuāls temats.

Šķiet, gandrīz katrs cilvēks ir pieredzējis izaicinošus brīžus, kuros nav pratis atbilstoši izpaust savas emocijas vai adekvāti reaģēt uz otra cilvēka afektīvi paustajām emocijām.

Arī diskusijās par emocijām saskaramies ar populārām klišejām un sekliem saukļiem, taču šī nav joma, kuru varētu sakārtot ar pieciem vai septiņiem gudriem ieteikumiem. Tā prasa rūpīgu iedziļināšanos un neatlaidīgu darbu.

Pretēji plaši izplatītajam uzskatam nav negatīvu un pozitīvu emociju. Jebkuras emocijas mēs varam izmantot vai izpaust ievainojoši vai veselīgi. Visas emocijas grib un var būt ārkārtīgi noderīgas, ja ar tām “sadraudzējamies”, iemācāmies uztvert to vēsti un valodu.

Taču apzināties emocijas – tas ir tikai pats pirmais solis. Emociju regulācija ir daudz plašāks un sazarotāks jēdziens, kas ietver konkrētus soļus, vingrinājumus un prasmes, kuras var izmantot ikdienā emocionālā līdzsvara attīstīšanai un nostiprināšanai.

Mūsdienās tik izplatītā veģetatīvā distonija un citi somatoformie traucējumi ir spilgts pierādījums tam, ka cilvēks nav tikai racionāla, ar gribasspēku apveltīta būtne, – mēs nesam sevī emocijas, ar kurām nereti netiekam galā.

Sadzīviskās un profesionālās iemaņas apgūstam ilgstoši un mērķtiecīgi, bet kā ar prasmi regulēt emocijas? Ko darīt, ja nav paveicies ar paraugiem līdzās un emociju regulēšanu nav izdevies apgūt intuitīvi, mācoties no tuvākajiem cilvēkiem?

Lai iemācītos emociju regulācijas pamatus, nav jāgaida brīdis, kad jāvēršas pēc palīdzības pie ārstiem un citiem speciālistiem.

Emociju regulācija noder ne tikai personiskajā, bet arī profesionālajā dzīvē: vadītājiem jāspēj risināt emocionāli uzlādētas situācijas, atrast īstos vārdus un pieeju konkrētiem cilvēkiem. Jāprot veiksmīgi vadīt arī savas izjūtas – īpaši brīžos, kad uz darbagalda nonāk galvenokārt problēmjautājumi.

Šim nozīmīgajam un sarežģītajam tematam veltīts Integrālās izglītības institūta seminārs Emocionala_inteligence. Teorija un prakse, kas plānots 2.-3.novembrī. Seminārs ir daļa no programmas "Četras prasmes dzīvei un darbam", taču tajā var piedalīties arī tie, kas nav bijuši citos programmas pasākumos.

Seminārā iekļauti vingrinājumi, kas palīdz labāk apgūt lekcijās aplūkotās tēmas.