Vajadzība pēc klusuma trokšņu pilnā pasaulē

2024. gada 18. janvāris

Par regulāru klusuma periodu nepieciešamību mūsdienu aktīvajiem cilvēkiem pēdējā laikā tiek rakstīts daudz.

Piedāvājam fragmentus no portālā Delfi publicētā raksta par kluso ceļošanu.

 

KAS IR “KLUSĀ CEĻOŠANA” UN KĀPĒC TĀ ŠOGAD BŪS GALVENAIS ATPŪTAS VEIDS

Domāšana par savu labsajūtu un vēlme kaut uz brīdi gluži burtiski izslēgt apkārtējos trokšņus un stimulatorus kļūst aizvien izteiktāka. Ikdiena ir tik piesātināta un pilna ar informāciju, ko uzņemam, ka vienā brīdī ir skaidrs – nu ir gana, gribu klusumu un mieru, atrasties tālu prom no visa un nezināt pilnīgi neko par laicīgo dzīvi.

Šī iemesla dēļ vadošais tūrisma medijs pasaulē "Condé Nast Traveller" uzskata, ka šogad viena no labsajūtas tūrisma aktualitātēm būs tā dēvētā "klusā ceļošana".

To, ka mēs tiešām uzņemam neticami daudz ārējās informācijas un dzīvojam trokšņu piesātinātā pasaulē, liecina arī statistika.  

Šādā piesātinātā pasaulē, kur tik daudz kas sacenšas par mūsu uzmanību, ir maz vietas atbrīvotam prātam, un iespēja pasēdēt klusumā ir retums. "Digitālajā laikmetā cilvēki kļūst mazāk pieraduši pie klusuma," neirozinātnieci Anni–Sofiju Fluriju citē "Condé Nast Traveller". "Troksnis var izraisīt stresu, it īpaši, ja mēs to nekontrolējam."

Un patiešām – ir pētījumi, kas trokšņa piesārņojumu sasaista ar dažādām veselības problēmām, tostarp depresiju un asinsvadu slimībām. Savukārt laika pavadīšanai klusumā ir neskaitāmi daudz labvēlīgas priekšrocības, tostarp spēja labāk tikt galā ar stresu, organizēt savas domas un pat veicināt radošumu. Viens pētījums liecina, ka, pavadot laiku klusumā, rodas jaunas smadzeņu šūnas, cits, ka divu minūšu klusums rada nomierinošāku efektu nekā relaksējoša mūzika. Saskaņā ar Flurijas teikto, klusuma iekļaušana mūsu ikdienas dzīvē var "uzlabot mūsu saziņu ar citiem, padziļināt attiecības ar sevi un veidot noturību, saskaroties ar dzīves izaicinājumiem".

Ņemot šo visu vērā, šķiet, nav jābrīnās, ka cilvēki grib izrauties no trokšņiem. "Klusā ceļošana" ir trends, kas sāka parādīties aizvien vairāk pagājušā gada beigās un atspoguļoja, kā rast jaunus veidus, lai izvairītos no tehnoloģiju radītās pārslodzes mūsu dzīvēs. Jau izsenis ceļojumi bijuši veids, kā aizbēgt no ikdienības, un nu tas kļuvis par pilnvērtīgu instrumentu, kā uz brīdi patverties no haosa un pavadīt laiku klusumā. Šo visu iemeslu dēļ tiek paredzēts, ka "klusā ceļošana" šogad gūs milzu popularitāti un būs viens no vadošajiem ceļošanas veidiem.

KO TAS MAZ NOZĪMĒ – "KLUSĀ CEĻOŠANA"?

"Klusā ceļošana" ir viss, sākot no klusuma retrītiem un atpūtas namiem nekurienē – bez elektrības pieslēguma un interneta līdz pastaigu ekskursijām klusumā. "Kluso ceļojumu" mērķis ir palīdzēt atslēgties no ikdienas rutīnas un pietuvināties dabai un mums pašiem, mūsu patiesajām prioritātēm.

Lai gan tendence ir jauna, tai ir senas saknes. Pašā tās būtībā "klusā ceļošana" ir saistīta ar meditācijas retrītiem.

Klusa ceļošana ir laba ne tikai mūsu psiholoģiskajai un emocionālajai veselībai un labklājībai, bet arī planētai, jo tas ir ilgstpējīgs ceļošanas veids.

Šādu pieredzi var gūt gan paša izplānotā ceļojumā, gan pievienojoties jau iepriekš organizētiem pasākumiem.

Klusais ceļojums var nozīmēt arī nakšņošanu nomaļā vietā mežmalā ar skatu uz kalnu virsotnēm, nakšņošanu viesnīcā, kurā nav elektrības un interneta pieslēgums, došanos pārgājienā gida pavadībā bez sarunām vai vienkārši trīs dienas pavadīt bez telefona.

Avots:

https://www.delfi.lv/life/56017218/atputa/56270590/kas-ir-klusa-celosana-un-kapec-ta-sogad-bus-galvenais-atputas-veids?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0SDgDWCFJbHcWlivYZVmQ73LiPQdsLYKIOgjY50QCuegzygjQId61SDHQ#Echobox=1705511202

Klusuma nedēļas ir piejamas arī Latvijā. Garīgo prakšu centrs Stacija jau vairākus gadus piedāvā Klusuma nedēļas: http://www.stacija.lv/programma/

ATSAUKSMES PĒC KLUSUMA NEDĒĻAS

Klusuma nedēļa ir īstā vieta un iespēja satikties ar sevi tā pa īstam un atrast atbildes uz jautājumiem, kuriem ikdienas skrējienā nav vietas mūsu dzīvē.  Garīgo prakšu centru apsaimnieko brīnišķīgi un gaiši cilvēki un kopā ar dabas skaistumu veido gaišu un mīlestības piepildītu auru, kurā gribas atgriezties atkal.  

Irina Norkusa

Reizēm ir tāda sajūta, kas robežojas pat ar zināmu pārliecību, ka ir lietas, kuras atnāk tad, kad esi gatavs pieņemt kaut ko jaunu vai esi sasniedzis kritisko punktu, kas liek mainīt esošo. Tieši tā tas bija ar klusuma nedēļu garīgo prakšu centrā Stacija. 
Jau iebraucot Lūžņā, mani pārņēma pilnīgs miers un pārliecība, ka esmu izkāpusi pareizajā stacijā. Vēlāk, pārdomājot šeit pavadīto laiku, sapratu, ka mieru rada visa klusuma nedēļas struktūra, kārtība, kura tiek izrunāta ierodoties un kuru ar apbrīnojamu toleranci šajā laikā uzturēja visi klātesošie.     

Andra Bula, arhitekte

Klusuma nedēļa Lūžņā ir kā vienreizējs svētceļojums ar sevi pie sevis, kurā iespējams vairāk apjaust, cik ļoti viss ir savstarpēji saistīts.

Antra Sloka-Jakovļeva, konsultatīvā psiholoģe, biodanza skolotāja 

Klusuma nedēļu apmeklēju laikā, kad likās, ka apkārtējā kņada un informācijas lavīna ir mani aprakusi un pārņēmusi līdz matu galiņiem. Tagad varu teikt, ka ar klusuma nedēļu sākās mans Santjago ceļš pie sevis. Šajā laikā, kad biju brīva no jebkādām eksistenciālām lietām, kad mans vienīgais sarunu biedrs bija brīnišķīgā daba, pat neplānojot nācās pievērsties sev. Ir labi pašam sevi atklāt no jauna. 
Vineta Solovjova, Kurzemes tautastērpu informācijas centra vadītāja

Pēc septiņām dienām klusumā un septiņām meditācijas stundām garīgo prakšu centrā Stacija mācos “staigāt no jauna”. Apzināts klusums, laiks tikai sev, manuprāt, ir jaunais luxury. Kārtējo reizi pārliecinājos, ka kādu brītiņu pabūt klusumā man ir atsevišķs baudas paveids. Beidzot mēs ar manu telefonu bijām sākotnēji iecerētajās pozīcijās, kur telefons ir cilvēka palīgs un instruments, nevis kungs un noteicējs, kura vilinājumiem ir gandrīz neiespējami atteikt.

Anna Rozīte, uztura speciāliste

Ir patīkami apzināties, ka brīžos, kad visa ir par daudz un dzīves ātrvilciens uzņēmis kursu, kas pašu vairs neiedvesmo, tepat Latvijā, Lūžņas stacijā, ir iespēja mierā un klusumā pavadīt veselu nedēļu. Mani uzrunāja Klusuma nedēļas formāts – klusums, iespēja garām pastaigām dabā, regulāras meditācijas vairākas reizes dienā un padziļināts pašizziņas process. 
Īpaši jāuzslavē arī veģetārās, gardās un sātīgās maltītes, kuras bija iespēja baudīt visas nedēļas garumā.
Aigars Muižnieks, uzņēmējs, PS.LV vadītājs

https://www.iii3.lv/programma/atsauksmes/