Publicēta kursu programma 2022. gada pirmajam pusgadam

Juris Rubenis • 2021. gada 31. oktobris

Programmā esam iekļāvuši pieprasītus un pilnīgi jaunus kursus. Līdz brīdim, kad tiks pabeigta Institūta jaunā mājvieta “Ola”, daļu kursu plānojam noturēt Rīgā, viesnīcā “Islande”, daļu – garīgo prakšu centrā StacijaLV, kas atrodas Ventspils novada Lūžņas ciemā. Šī skaistā un klusā vieta ļauj organizēt seminārus un retrītus, kuros iekļauta dalībnieku dzīvošana uz vietas, lai palīdzētu dziļāk iesaistīties un sadarboties ar mūs mainošiem procesiem.

Semināru dalībnieku drošība un ērtība ir Institūta vadības un pasniedzēju prioritāte, tāpēc visi mūsu līdzšinējie semināri noturēti, stingri sekojot valstī spēkā esošajiem drošības noteikumiem. Tāpat rīkosimies arī turpmāk. 

Ja valstī turpināsies īslaicīgs aizliegums noturēt klātienes seminārus, neplānojam tos atcelt, bet gan pārcelt un noturēt citā laikā. Tas nozīmē, ka jebkurā gadījumā plānotie semināri notiks.  

Mūsu dzīves mērogi nemainās. Vācu teoloģe Sabīne Boberta trāpīgi raksta:

Kādā brīdī mēs sasniedzam pagrieziena punktu, kurā mūsos pamostas atziņa, ka līdz šim mirklim esam izdarījuši tik daudz nepareiza un citus sāpinoša, esam pasacījuši tik daudz muļķību, tik daudz izšķiroši svarīga palaiduši garām, ka tas šajā dzīvē, šķiet, vairs nekad nav atgūstams.

Ja nu tomēr mēģinām to atgūt, sākas mūsu dzīves interesantākā daļa.

Tā ved mūs pie dzīves centra atklāšanas.

Tas, kurš ir saistīts ar savas dzīves centru, ierauga dzīvi pilnīgi citādi.

Taču pie tā var nonākt tikai ar prakses palīdzību. Prakse palīdz īstenot trīs mērķus – sakārtot ikdienas dzīvi, dziedināt dzīves ievainojumus un sastapt dievišķo.”

Esmu pārliecināts, ka ar savstarpēju atbalstu, pacietību, atbildību un mērķtiecību mēs spēsim šķērsot arī trešo mājsēdi divu gadu laikā. Tā nepavisam nav komfortabla situācija, taču nemitīgi atgādina, cik sarežģīta un vienlaikus savstarpēji saistīta ir mūsu pasaule. Tā arī norāda uz savādo paradoksu, ka cilvēks visātrāk garīgi aug, sastopoties ar izaicinājumiem un mācoties pārvarēt vēl nebijušas grūtības.