Publicēta institūta programma 2019. gada otrajam pusgadam

Juris Rubenis • 2019. gada 1. maijs

Integrālās izglītības institūts turpina attīstīt savu programmu un otrajā pusgadā piedāvā interesentiem 22 kursus, ar kuru aprakstiem varat iepazīties šeit: instituta-programma.

Programma atspoguļo mūsu institūta misiju, proti, veicināt vispusīgu, integrālu, iekļaujošu cilvēka izaugsmi, lai tas būtu gatavs līdzsvaroti darboties un pieņemt apzinātus lēmumus mūsdienu apstākļos, kurus, Otto Šarmera vārdiem runājot, raksturo “dinamiskā sarežģītība”.

Īpaši vēlos pievērst uzmanību jaunam trīs semināru kursamRietumu garīguma pamati, kura autors ir teologs un psiholoģijas doktorants Indulis Paičs. Bieži esmu sastapis cilvēkus, kuri uzskata, ka īstu garīgumu mūsdienās var atrast tikai Austrumos. Nenoliedzot un respektējot Austrumu garīguma bagātības, tomēr svarīgi novērtēt vai, iespējams, no jauna atklāt mūsu pašu – Rietumu – garīgās tradīcijas dārgumus. Tam, kāpēc daudzas nozīmīgas Rietumu garīguma vērtības un prakses tikušas aizmirstas vai atstātas novārtā, ir dažādi iemesli (arī par tiem plašāk I.Paiča seminārā), taču pienācis laiks tās atklāt un sākt lietot. Institūta programmā arī turpmāk nozīmīga vieta tiks piešķirta Rietumu garīguma tradīcijai, kas, mūsuprāt, ir spējīga uzrunāt un vest pārveides ceļā arī mūsdienu cilvēku.

Nākotnē plānojam aizvien vairāk piedāvāt izvērstus vairāku semināru kursus, kas veltīti padziļinātai konkrētas tēmas vai jomas izpētei. Kā piemēru varu minēt janvārī uzsākto četru semināru kursu Četras prasmes dzīvei un darbam, kas veltīts garīgās, emocionālās, mentālās un ķermeņa inteliģences apzināšanai un attīstīšanai. Diemžēl šobrīd šajā kursā brīvu vietu vairs nav, bet plānojam to atkārtot 2020. gadā. 

Līdzās semināram, kas veltīts sievietes identitātes jautājumiem, kopā ar Rīgas Stradiņa universitātes docentu Ventu Sīli piedāvāsim semināru vīriešiem Ceļš uz autentisku vīrišķību, kurā aplūkosim mūsdienu vīrieša izaicinājumus, iespējas, ievainojumus un to dziedināšanas iespējas. Būt vīrietim mūsdienās nav viegli – tieši tāpat kā būt sievietei. Atrast veidu, kā jēgpilni, veselīgi un ar iedvesmu izdzīvot savu sievietes vai vīrieša identitāti, kā labi justies kā vīrietim vai sievietei, ir nozīmīgs katra cilvēka uzdevums.

Starp jauniem vienas dienas semināriem, kurus piedāvā Indulis Paičs, noteikti vēlos izcelt semināru Emocionālā līdzsvara attīstīšana un nostiprināšana, kas veltīts emocionālās prasmes attīstīšanai, gudrai sadarbībai ar savām emocijām, tās brīvi izpaužot un līdzsvarojot.  Pievēršot uzmanību saitei starp apzinātību un emociju regulēšanu, I. Paičs piedāvās arī semināru angļu valodā Mindfulness and emotion regulation.

Līdzšinējā institūta darbā lielu interesi raisījusi Ulda Pīlēna meistarklase. Tagad, kad daudzas pirmajā meistarklasē aplūkotās tēmas izvērsti aplūkotas viņa grāmatā “(mans) uzņēmēja kods”, U.Pīlēns piedāvā pilnīgi jauna satura semināru-meistarklasi vadītājiem II, kurā aplūkoti mūsdienu vadītājam un uzņēmējam aktuāli jautājumi.

Mūsu programmā iekļauti arī vairāki semināri-retrīti, kas ietver meditācijas apguvi un meditācijas prasmju attīstīšanu. Pašreiz meditācijas retrītu skaits institūta programmā ir samērā neliels, jo vēl nevaram retrītu dalībniekiem piedāvāt naktsmājas, kas neapšaubāmi palīdzētu garīgajā procesā. Uzturēšanās klusuma un vērības atmosfērā visa retrīta laikā ir būtiska. Taču, tiklīdz tiks uzbūvēta institūta jaunā ēka (paredzam, ka celtniecībai būs nepieciešams aptuveni gads no šī brīža), kas retrītu un semināru dalībniekiem piedāvās iespēju pārnakšņot ērtā viesnīcā, dažāda garuma meditācijas retrītu skaits mūsu programmā pieaugs. Uzskatām, ka pamodinātas vērības, apzinātības un klātbūtnes praksei ir izšķiroša nozīme vispusīgā cilvēka izaugsmē. Iepazīties ar institūta topošajām ēkām varat šeit: integralas-izglitibas-instituta-toposas-ekas-virtuala-ture.

Svarīga institūta programmas sastāvdaļa joprojām būs teorētiska un praktiska iepazīstināšana ar radošuma un pārveides apguves instrumentu – U teoriju. Šai nozīmīgajai tēmai veltīti semināri Ievads U teorijā un U teorijas prakse.

Turpināsim arī brīvsemināru tradīciju, piedāvājot vecāko klašu jauniešiem un studentiem ieskatu institūta programmas tēmās, kas var noderēt nākotnes dzīves ceļa izvēlē.

Priecājamies par Integrālās izglītības institūta I3 kluba attīstību. Līdz ar citām iespējām, kas tiks piedāvātas kluba biedriem, arī otrajā pusgadā plānota publiska lekcija kluba biedriem Ziemassvētku laikā Kāpēc mums vajadzīgs klusums?. Tas ir turpinājums Lieldienu laikā iedibinātajai tradīcijai, kad kopīgi aplūkojām nozīmīgo tēmu Vai-cilveks-dzives-vidu-var-mainities. Atgādinu, ka klubs nav slēgta biedrība, bet katram interesentam atvērts forums, kurā var iestāties, izmantojot šo mājaslapu – i-3-klubs.

Latvijas organizācijas un uzņēmumus institūts uzlūko kā sadarbības partnerus. Tāpat kā līdz šim, arī nākotnē esam gatavi atsevišķus kursus vadīt konkrētas organizācijas vadītājiem ārpus mūsu regulārās programmas ietvariem.