Dažas grāmatas vasaras nogalei un ne tikai

Juris Rubenis • 2023. gada 8. augusts

Kā zināms, labas grāmatas mēdz būt labi sarunu biedri. Tie neuzmācas ar vienīgajām pareizajām atbildēm, bet rosina lasītāja iekšējo diskusiju, pārdomas, iedrošina ielūkoties līdz šim nepazīstamos sevis un pasaules nostūros.

Daudzi ir pieredzējuši, ka vienkārša grāmatas izlasīšana var aizvest pie nozīmīgām dzīves pārmaiņām. Patiesi, ne tikai mēs lasām grāmatas – grāmatas arī lasa mūs. Un šis mijiedarbības process var būt negaidīti produktīvs.

Dažas labas grāmatas, iztulkotas latviešu valodā, mūs sasniegušas vasaras izskaņā. To lasīšanai būtu vērts veltīt pāri palikušās atvaļinājuma dienas. Ja jums jau sācies darbs, iesaku šīs grāmatas nenolikt pārāk tālu, lai varētu tajās ielūkoties pirmajā brīvajā brīdī.

Ekopsihologa, Animas Ielejas institūta dibinātāja Bila Plotkina trešā grāmata latviešu valodā Dvēseles_iniciācijas_ceļojums, šķiet, ir autora opus magnum (Lielais Darbs), kurā viņš apkopojis ne tikai svarīgāko no agrāk rakstītā, bet arī būtiskāko no dzīvē pieredzētā. Grāmatu īpašu dara viņa dalīšanās gan ar savu, gan dažu citu pavisam konkrētu cilvēku izaugsmes, brieduma un transformācijas ceļa aprakstu. Cilvēka tapšana, iniciācija dzīvē nav viegls process – tas ir izaicinošs un negaidītu pagriezienu pilns. Šķiet, lielākā daļa cilvēku to brīvprātīgi neizvēlētos (tāpēc tik liela loma ir aicinājumam, par kuru runā Plotkins), tomēr, izvairoties no šī procesa, sākam zaudēt dzīvesprieku un sirdsmieru, jo jūtam, ka Dzīve paiet garām. Un, ja aicinājums mūs sasniedzis, no tā vairs nav iespējams izvairīties. Šajā brīdī laba karte var būt ļoti noderīga.

Manuprāt, īpaši nozīmīgs Plotkina darbā ir ieskats Karla Gustava Junga nozīmīgākajos un nereti visgrūtāk saprotamajos dzīves notikumos, kuri aprakstīti “Sarkanajā grāmatā”. Šīs nodaļas līdzās citām ir kā saldais ēdiens dziļam meklētājam un domātājam. Kā parasti, Plotkina grāmata uzrunā ar savu patiesumu. Kāds tev ieskatās acīs, un tu zini, ka viņam ir taisnība...

Ja reiz pieminam Jungu, gribu atgādināt, ka no jauna izdots K. G. Junga rakstu krājums Psiholoģiskā_tipoloģija_un_māksla. Grāmatnīcu plauktos grāmatu par psiholoģiju netrūkst, taču to kvalitāte mēdz būt ļoti atšķirīga, tāpēc laiku pa laikam svarīgi ieskatīties klasiķu darbos. Manuprāt, K. G. Jungs joprojām ir līdz galam nenovērtēts, jo viņu nav viegli saprast, iekļaut shēmās. Pat ja viņam nepiekrīti, vari mēģināt atrast savas atbildes uz viņa aktualizētajiem jautājumiem. Un tas var būt ļoti vērtīgi.

Pasaulslavenā psihoanalītiķa Džeimsa Holisa vārds daudziem latviešu lasītājiem vairs neprasa paskaidrojumus. Viņa agrāk izdotās grāmatas – “Viduspāreja”, kas veltīta slavenajai pusmūža krīzei, un “Saturna ēnā”, kas svaigi un dziļi aplūko vīrieša psiholoģijas jautājumus, – ir uzrunājušas daudzus. Tikko latviski izdots viens no Holisa pēdējiem darbiem – Dzīvot_starp_pasaulēm, kurā viņš gudri un iedvesmojoši aplūko mūsu ikdienas aktuālās tēmas. Tās jau ieskanas grāmatas nosaukumā. Padomājiet par šiem vārdiem: “pasaules” (divas vai vairākas), “starp” un “dzīvot”. Šī grāmata var būt iedvesmojošs draugs katram, kas, Dantes vārdiem runājot, “dzīves vidū pamodies tumša meža biezoknī”. Tā neuzbāzīgi piedāvā: “Varbūt palūkojies uz šo pusi... un vai esi pamanījis šo?” Grāmatu gribas lasīt lēni un rūpīgi; te atrodamas labas ierosmes dzīves restartam un, iespējams, izejai no nomāktības vai trauksmes.

Visbeidzot, ja dzīvojat vienā dzīvoklī ar pusaudzi un katru dienu noslēdzat kaut kur pa vidu starp niknumu, izmisumu, bezcerību, vainas izjūtu un vēlēšanos aizbēgt no mājām, lieti var noderēt izcilā psihiatra un psihologa Daniela Sīgela pasaulslavenais darbs Vētrainais_pusaudžu_prāts, kas apraksta mijiedarbību starp procesiem pusaudžu smadzenēs un viņu uzvedībā. Vairāki cilvēki man apliecinājuši, ka šī grāmata viņiem palīdzējusi ne tikai izdzīvot kompānijā ar vētrainu pusaudzi, bet arī saprast viņa uzvedības iemeslus un līdz ar to reaģēt visatbilstošākajā (un, vēlams, līdzsvarotākajā) veidā.

Četras lieliskas grāmatas sevis (un citu) labākai izpratnei un izaugsmei gaida savus lasītājus.