Jauns klusuma nedēļas modelis garīgo prakšu centrā Stacija. Laiks klusumam, meditācijas prakses apgūšanai vai padziļināšanai

Juris Rubenis • 2023. gada 24. septembris

Daudzi cilvēki pazīst dzīves situācijas, kad gribas pamest ikdienas vidi, izkāpt no dzīves ātrvilciena un atrast vietu, kur vari būt vienkārši tu pats, padzīvot lēnajā laikā, kas nomierina un sakārto galvu un sirdi. Šāda vieta ir garīgo prakšu centrs Stacija. Īpašu atmosfēru rada ne tikai Stacijas novietojums pirmatnīga Ziemeļkurzemes meža ielokā 300 m attālumā no Baltijas jūras, bet arī garīgo prakšu centra sevišķā gaisotne, kas iedvesmo un motivē garīgai izaugsmei.

Integrālās izglītības institūts piedāvā dažādu garumu klusuma retrītus, taču parasti paliekošāks ieguvums ir no garākajiem retrītiem, jo nepieciešams pietiekami ilgs laiks, lai patiesi apstātos un satiktos – ar sevi, savām ilgām un jautājumiem, varbūt ar ko lielāku par sevi. Nedēļa – septiņas dienas, viena mēness fāze – jau kopš senatnes uzskatīta par ideālu laika periodu auglīgam garīgajam procesam, svaigām atziņām vai pat dzīves restartam.

Taču mēs, cilvēki, esam dažādi, katrs nesam sevī atšķirīgu pagātnes pieredzi, un tāpēc katram jāatrod sev vispiemērotākais garīgās izaugsmes ceļš. Viens no iemesliem, kāpēc sarakstīju grāmatu “Starp divām bezgalībām”, bija vēlēšanās norādīt uz vairāk nekā simt dažādām praksēm, kas var kalpot garīgajai izaugsmei.

Klusuma nedēļā mēs ar cieņu izturamies pret cilvēku dažādību, sniedzot iespēju katram klusuma nedēļas dalībniekam šo laiku pavadīt paša radoši izvēlētā veidā, praktizējot tās prakses, kas atklātas kā piemērotākās. Daži, kas Lūžņā piedalījušies Soulcraft retrītos, noteikti apmeklēs sev nozīmīgas vietas dabā, lai praktizētu Animas institūta pasākumos iepazītas prakses.

Taču tie, kas vēlas izmantot gatava garīgā ietvara priekšrocības un iepazīt (vai padziļināt) meditācijas praksi, var piedalīties konkrētos klusuma nedēļā piedāvātos pasākumos. Plašāk par iespējām, kā pavadīt šo laiku, pirmajā klusuma nedēļas dienā pastāsta pasākuma vadītāji.

Īsumā klusuma nedēļas uzbūve ir šāda.

  • Katru rītu tiek piedāvāta stundu gara lekcija, kas veltīta dziļākai meditācijas prakses izpratnei un garīgās izaugsmes tēmām. Lekciju apmeklēšana ir fakultatīva.
  • Dienas gaitā notiek vairākas skolotāja vadītas meditācijas. Meditācijas praksei ik dienas tiek piedāvātas 3,5 stundas, kas dienas garumā sadalītas vairākās sekvencēs. Arī meditācijas apmeklēšana ir fakultatīva, proti, katrs var rīkoties atbilstoši savam nodomam, izturībai vai nepieciešamībai. Dažās dienās cilvēki mēdz atnākt tikai uz vienu meditācijas sekvenci, kas ilgst 25 minūtes, taču dažkārt jūt vajadzību meditēt divas vai trīs stundas dienā.

Klusuma nedēļas viesiem pieejamas individuālas sarunas ar meditācijas skolotāju. Šīs sarunas sniedz iespēju pasākuma laikā šķetināt arī dzīves aktuālos jautājumus. Klusuma nedēļa no citiem semināriem atšķiras ar to, ka pasākuma dalībniekiem ir apjomīgāks laiks individuālām sarunām ar skolotāju. Daudzi cilvēki īpaši meklē šādu garāku sarunu iespēju, un klusuma nedēļas formāts tādu tiešām piedāvā. Protams, arī sarunu apmeklēšana ir fakultatīva.

Tātad atbilstoši katra dalībnieka izvēlei klusuma nedēļu var pavadīt divos veidos.

  1. Klusuma nedēļu var izmantot garīgai atpūtai, piedaloties (vai nepiedaloties) piedāvātajās lekcijās un meditācijās, sekojot iekšējai sajūtai. Nedēļu var veltīt pārdomām, pastaigām dabā vai labas grāmatas lasīšanai Klusuma nama bibliotēkā. Klusuma nedēļa palīdz atjaunot spēkus ikvienam, bet jo īpaši cilvēkiem, kuru dzīve rit intensīvā spriedzē.
  2. Klusuma nedēļu var izmantot arī kā meditācijas retrītu. Tajā paredzēta iepazīstināšana ar būtiskiem meditācijas aspektiem, kā arī sniegta iespēja meditācijas prakses dziļākai apgūšanai un izkopšanai. Tādējādi klusuma nedēļa var kalpot kā labs ietvars gan iesācējiem (uz šo pasākumu droši var doties cilvēki, kas neko nezina par meditāciju, bet vēlas to apgūt!), gan pieredzējušiem meditācijas praktiķiem.

Tādējādi klusuma nedēļa ir piemērota jebkuram cilvēkam, kas vēlas atrast iekšējo līdzsvaru un apgūt vai pilnveidot meditācijas prasmes. Vienīgais stingrais noteikums, kas jāievēro visiem klusuma nedēļas dalībniekiem, ir klusums.

Tuvākās Klusuma nedēļas, kurās vēl ir brīvas vietas, plānotas 29.-30.oktobrī un 8.-14.janvārī