Apzinātības prakse kā dzīves līdzsvarošanas instruments

Juris Rubenis • 2018. gada 13. decembris

Ietekmīgais vācu laikraksts Frankfurter Allgemeine 2018. gada 12.decembrī publicējis Kristofa Šēfera rakstu “100 miljoni kavētu dienu: būtiski vairāk darba ņēmēju cieš no stresa un depresijas” (https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/100-millionen-fehltage-wegen-stress-und-depressionen-15937785.html), kurā vēstīts, ka

izdegšanas, depresijas un citu psihes pārslodzes izraisītu problēmu dēļ Vācijas ekonomika aizvadītajā gadā zaudējusi vairāk nekā 100 miljonus darbadienu. Vēl satraucošāks ir novērojums, ka psihiskas pārslodzes dēļ darba nespējīgo skaits Vācijā ar katru gadu pieaug un pēdējos 10 gados ir jau dubultojies.

Laikraksts vēsta, ka darba spēju zuduma iemesli ir visiem zināmi: daudzi darbinieki ir spiesti regulāri strādāt vairāk par 8 stundām, turklāt nereti darbs turpinās arī mājās un brīvdienās. Uzņēmumu vadība darbiniekiem nosaka pārmērīgi saspringtus darba izpildes termiņus. Tam vēl jāpievieno konkurences slodze un t.s. multitāskings(daudzu uzdevumu veikšana vienlaikus). Protams, katrā cilvēkā spriedzi pastiprina arī viņa paša gaidas no attiecībām un dzīves kopumā.

Iespējams, šī aina vēl neatspoguļo Latvijas pašreizējo situāciju. Taču varam būt pavisam droši, ka tuvākajā laikā arī mums jārēķinās ar līdzīgu situāciju. Turklāt kvalitatīva darbaspēka trūkuma apstākļos Latvijai analoģiskas problēmas varētu maksāt daudz dārgāk. Tāpēc mūsu lielais jautājums – kā savlaicīgi sagatavoties šādai izdegšanas un depresijas epidēmijai, kas klusi izplatās Rietumu sabiedrībā?

Aizvien skaidrāk pamanām, ka ikvienam mūsdienu cilvēkam ir jāatrod sava “izdzīvošanas stratēģija”, pretējā gadījumā nopietni psihes veselības traucējumi ir neizbēgami. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc no jauna tiek novērtētas un apgūtas senās garīgās prakses, īpaši meditācija. Protams, izvēloties garīgās prakses, vēlams rīkoties atbildīgi un informēti.

Regulāra apzinātības (mindfulness) meditācijas prakse nereti ir vienīgā viegli pieejamā metode, kas cilvēkam palīdz saglabāt garīgo līdzsvaru saspringtā ikdienas darbā un izturēt konkurences slodzi. Mūsu rūpes par savu iekšējo līdzsvaru, regulāra meditācijas praktizēšana jeb, citiem vārdiem sakot, garīgā higiēna jau sen nav hobijam līdzīgs laika kavēklis, bet gan izdzīvošanas nepieciešamība šī vārda vistiešākajā nozīmē.

Apzinoties sabiedrības un uzņēmumu aktuālās vajadzības,

Integrālās izglītības institūts ir izstrādājis 8 semināru programmu uzņēmumiem un organizācijām, kas vēlētos palīdzēt saviem vadītājiem un darbiniekiem apgūt apzinātības praksi.

Interesenti aicināti rakstīt  Lūdzu, ieslēdziet Javascriptu, lai redzētu e-pasta adresi!